Absztrakt játékok
Olvasási idő: csak ~4 perc

Absztrakt játékok

Absztrakt társasjátékok olyanok, amelyek nem kötődnek valamilyen konkrét témához vagy történethez, hanem egyszerű és letisztult elemeket használnak, mint például bábuk, korongok, zsetonok vagy geometriai alakzatok. Ezek nagy hangsúlyt helyeznek a logikai gondolkodásra, a stratégiai tervezésre és a problémamegoldó képességre. Ügyesen kell kombinálni a különböző elemeket és közben az ellenfelek lépéseit is figyelni, amire lehetőségünk is van, hiszen minden nyilvánosan zajlik. Az absztrakt társasjátékok között megtalálhatók a legrégebbi és legismertebb klasszikusok, mint például a sakk, a dáma vagy a go, de vannak modern és innovatív darabok is, amelyek színesítik ezt a kategóriát. Nem is kicsit

 

Személy szerint, kedvelem őket, de nem az erősségem. Valamit nem értek meg ezekben, valamiért többször veszítek, mint más stílusú játékban. Ez van, ennek ellenére, mindig van kedvem egy partira.

Azul

Ott van például az Azul, imádom, egyszerűen fantasztikus! Van benne jópár menetem. Sajnos mégsem kerül elő annyiszor, mint amennyit érdemelne, mert teret kell adnom más játékoknak is. Félreértés ne essék, nem panaszkodom! Egyesek szerint szerencsés vagyok, hogy ilyen sokat játszhatok.

Szóval az Azul, egy olyan játék, amelyben a játékosok portugál csempéket helyeznek el egy királyi palotában. A célja, hogy minél több pontot szerezzünk a csempék színei és mintái alapján. A csempék amúgy nagyon jó minőségűek, jó kézbe venni őket. A 2017-ben megkapta az Év Játéka díjat Németországban, és több más elismerést is bezsebelt, 2-4 játékos részére alkalmas, és kb. 30-45 percig tart egy játékmenet. Amit kb lehet is tartani. Különböző kiegészítők is kaphatók, például a Kristálymozaik, amely új játékostáblákat és csúszásmentes borításokat tartalmaz, vagy a Csokoládéműhely, amely csokoládé csempéket ad hozzá. Az Azul egy szép és izgalmas társasjáték, amelyet érdemes kipróbálni, ha szereted a stratégiai és logikai kihívásokat. Ezek a száraz tények.

És hát a tények azok tények. Már amikor elkezded a húzó zsákból kipakolni azokat a csempéket, valami kellemesen eltölti az embert. Valami nyugodtság telepedik rám. Aztán elindulnak, a tekervények. Előre gondolkodni kezdek mit, merre, hova teszek. Elveszik előlem, amit kinéztem, újratervezés. Persze leselkedhetek, de én ritkán nézem más tábláját, lehet, hogy ez hiba.

 

Calico

Ha esetleg meguntad a rengeteg csempét, ölbe kaphatunk egy macskát. Azok a kis öntörvényű szőrös kedvencek, kiharcolták, hogy benne legyenek kb mindenben. És még takarót is kell varrni nekik. Nincs választási lehetőség. Röviden ezt nyújtja a Calico.

A Calico – Foltok, cicák, takarók egy macskás társasjáték, amelyben a résztvevők a legváltozatosabb takaró megvarrásával versenyeznek egymással, miközben különböző színű és mintájú foltokat gyűjtenek és helyeznek el. A játék 2020-ban jelent meg az AEG kiadó gondozásában, és 2021-ben magyar nyelven is megjelent. A játék több díjra is jelölték, többek között a Mensa Select, a Board Game Quest Awards és a Golden Geek Awards díjaira.

A cél az, hogy minél több pontot szerezzünk a megfelelő takaró kialakításával. A pontokat három forrásból lehet szerezni: a takaróhoz tartozó minták teljesítésével, a cicák feladataival és a gombok varrásával. Játékosok felváltva húznak egy foltot egy közös kínálatból, és elhelyezik azt a saját takarójukon. Illeszkedniük kell a takaró széléhez, és nem fedhetik el egymást. A foltok színei és mintái határozzák meg, hogy milyen formákat tudnak teljesíteni a játékosok, milyen cicák érdeklődnek a takarónk iránt, és mennyi gombot tudnak varrni rájuk. A végén összeadjuk a játékosok pontjait, és a legtöbb pontot szerző játékos nyeri meg a játékot. A Calico egy könnyen tanulható, de kihívást jelentő társasjáték, amelyben sok stratégiai döntést kell meghozni. Alkalmas egyedüli játékra is, illetve akár négy játékos részvételével is élvezetes. A játékidő átlagosan 30-45 perc.

Nálunk ritkán tartható ez az idő, mert folyton rá csodálkozunk a játékra. Elég sokat kell agyalni, hogy egyformák legyenek a minták, de más színben. Vagy azonos színek, ezért kapsz gombokat. És persze ne felejtsük el a feladatokat, amik a táblán vannak. És milyen feladatok, pl három azonos minta más színben, plusz még kettő azonos minta azonos színben. De ezek illeszkedjenek a körben lévő lapkákhoz. Igazi agy égetés. Színes de nem giccses, egyszerű, de ne becsüld le. A végeredmény pedig mindig kedves a szemnek.

 

Sárkány palota

Szereted a társasjátékokat? Hát persze, hogy szereted, máskülönben nem itt olvasgatnál. Ha viszont szereted, akkor biztosan hallottál már a Sárkány palota című szerzeményről, ami a majong alapjaira épül, de sokkal többet kínál annál.

A Sárkány palota egy stratégiai játék, amiben a célod, hogy minél több pontot szerezni a különböző feladatok teljesítésével. Négy főnek, négy sárkány palotát van lehetősége felépíteni, amiket különböző színű és formájú majong téglákból kell kirakni. A téglákat egy közös készletből húzhatod, de vigyázz, mert a többiek elveheti előled őket. A játék 4 körből áll, és minden kör végén pontozás történik. Ez az alap verzió. Van egy haladó is ahol már szellem és sárkány kártyákat is igénybe vehetünk. amik plusz segítséget vagy pontokat adnak. Igyekeznünk kell hogy bizonyos téglákból nálunk legyen több, és minél magasabbra építkezünk, több pont.

Amikor megjelent ez a játék, szinte azonnal megtetszett. Az a lehetőség, hogy többet nyújt a sima majong-nál, szerintem ötletes. Már maga a kipakolása is szórakoztató, ez egyben kicsit a hibája is, egyeseknek. Mert, hogy így a setup kicsit idő igényes. És hát a téglácskák csúszóssága miatt az asztalt ne löködjük ha lehet. Tapintásra épp olyan jó mint az Azul csempéi, minőségi darabok. A játék menet egyszerű, szabályok nem bonyolultak és igazán szórakoztató. Én nem ajánlom 2 személlyel, inkább 3, de a 4 az igazi. Akkor már van benne kihívás. Két embernél sok a lehetőség. A játékidő ha gyakorlotak vagytok kb 45 perc max 1 óra, akár két nagy között is befér levezetésnek.

Eddig jutottam az absztrakt művekkel, de még csak a felszínt karcoltam. Órákig, vagy akár napokig tudnák ezekről a zseniális játékokról beszélni. Bátran szerezz etek be ezekből, vagy más ilyen témájú társasokból, mert óriási élményt adnak.


Címkék

Absztrakt játékok