Mind MGMT társasjáték - Itt minden azon múlik, hogy mennyire tudsz a másik fejével gondolkodni
Olvasási idő: csak ~4 perc

Mind MGMT társasjáték - Itt minden azon múlik, hogy mennyire tudsz a másik fejével gondolkodni

Talán sokan emlékeztek még vagy próbáltátok már a Police07-et vagy a Scotland Yard-ot. Remek szórakozást nyújt mindkettő a családnak, de valljuk be, a gamereknek azért ezek már kevés élvezetet jelentenek. Viszont megjelent pár hónapja egy játék magyarul is, ami nagyban hasonlít az említett játékokra, de itt már azért elég komolyan kell agyalni mindkét félnek. Ez a Mind MGMT.

A játék egy képregényadaptáció és ez már önmagában fura. Nem sok hasonlót tudnék mondani. Sőt, így hirtelen egyet sem hacsak, nem számítjuk ide mondjuk a Marveles játékokat, de azokból előbb volt film, sorozat, könyv, minthogy társast csináltak volna belőlük. Szóval a Mind MGMT már ettől egyedülálló. Emellett annyira beleéled magad a játékba, hogy rendesen végig feszült a hangulat, akár te menekülsz, mint egy űzött vad, akár te vagy társaiddal a vadász.

De nézzük csak meg, hogy mi is van a dobozban!

Nos, mielőtt belekukkantanánk, emeljük meg ezt a jószágot, ami egyáltalán nem a standard méret és súlyra sem könnyű. Már a külseje is arról árulkodik, hogy itt valami egészen mást kapunk, mint a megszokott játékoknál. Különböző színekkel és betűmérettel írt fura idézetek, utalások, rejtett mondatok. Ahogy a dobozfeliratokat olvasod, elkezdesz belemerülni a pszichokémek világába, és ez csak fokozódik, amikor leemeled a fedőt. Elsőre azt mondhatnánk, hogy a pénzünkért nem kapunk sok mindent, csak pár kártya, karton figurák, néhány token, a szabályfüzet és a játéktábla. Kb. ennyinek tűnik elsőre.

És mi ez a sok dobozka még benne?

Nos, ez a játék egyik nagy előnye. Ugyanis a játékban két kémcsapatot alkotunk. Az egyik játékos a Mind MGMT fejvadásza, aki további ügynököket próbál toborozni Zanzibár utcáit járva, míg a többiek az ellenállók, akik próbálják megtalálni és kiiktatni. Azonban, ha az egyik fél nyer, nem kell elkeseredni és félni, hogy kiegyensúlyozatlan a játék, mert a dobozok kinyitásával fejleszteni lehet a csapatunkat és a vesztes félnek fog kedvezni. Szóval a játék így segít a balanszolásba és hozzájárul ahhoz, hogy a gyengébb csapat felzárkózzon. Szerintem ez egy nagyon remek dolog. 

A szabálykönyvet kinyitva és a setupot elolvasva az első gondolatom az volt, hogy „Mi vaaaaan!?”. Aztán rájöttem, hogy én gondolkodtam rosszul és az egész ék egyszerű. Rejtett mozgással próbálom az új ügynököket felkutatni vagy éppen a többiekkel együtt gondolkodva próbáljuk a fejvadászt elkapni, aki a városban különféle nyomokat hagy. Ezek jegyzetelésével próbálunk rájönni az észjárására és taktikusan igyekszünk elébe kerülni és elkapni. Ennyi, nem szabad túlgondolni. Minden más csak kapaszkodó.

Kártyából nincsen sok az alapjátékhoz, és keverni sem kell sűrűn, szóval a védőzés nem olyan fontos. A karton és faelemek elég strapabírók, a grafika meg eléggé hozza a képregény stílusát. Persze ez megosztó lehet, de minden, a már említett doboztető, a térkép, a szabályfüzet tele van utalásokkal, amely nagyon hangulatossá teszi a játékot.

1 fővel

A játékot lehet egyedül is játszani, amiben egy applikáció segít. Nem vagyok egy nagy szóló játékos, de bevallom, első nap rácuppantam kicsit. Eléggé addiktív tud lenni, szóval vigyázzatok vele. Ráadásul az appnak köszönhetően az alapszabályokat is könnyen el lehet sajátítani, lényegében a szabálykönyv sem kell hozzá.

2 fővel

Gondolhatnánk, hogy ez nem egy páros játék, mert az összes ellenállót egy fő irányítja, míg a másik játékos pedig a menekülő fejvadászt. Így elvész a kooperáció az üldözők esetében, ami a hasonló játékok alapja. Ellenben nagyon jó ráhangolódást eredményez, ha 1v1-et játszunk, elkezdhetünk gondolkodni a másik fejével és a már említett balanszrendszernek köszönhetően nem kell attól sem tartanunk, hogy valamelyik fél esetleg lényegesen ügyesebb a szerepében. Szóval igen, működik párosban is.

3-4 fővel

A setup elsőre hosszú lehet, a szabálymagyarázat szintén, a játékidő meg 3-4 játékosnál már bő egy óra. Elsőre…aztán néhány játék után mindez felpörög. Bár két csapat küzd egymással, mégis azt kell mondjam, nagyon nincsen holtidő, vagy legalábbis nem érezzük. Megy az agyalás és a szövegelés végig, mindkét fél feszült pillanatokat él át.

5 fővel

A lényegi különbség a 3-4 főhöz képest, hogy már mindenki csak egy karaktert irányít, nem kell valakinek többel játszania. Ez az ideális ehhez a játékhoz (vagy a szóló és 2 fős verziót ajánlom), így domborodik ki igazán a tematika, így a legjobb a hangulata. Igen, van benne Alfa játékos veszély, de végeredményben az ellenállók csapata kooperatívan próbálja megtalálni a fejvadászt és ehhez bizony minden jelre figyelni kell, minden lehetőséget számba venni és ehhez elengedhetetlen, hogy mindenki kivegye a részét, megossza a többiekkel a meglátásait és közben a menekülőnek fülelnie kell erősen, hogy a terve nehogy lelepleződjön vagy újra és újraterveznie. Szóval nagyon komolyan megy benne az agyalás.

A játékban lényegében nulla a szerencsefaktor, szóval érdemes azoknak kipróbálnia, akik már rosszul vannak a kockák és kártyapaklik kiszámolhatatlanságából. Egy igazi vetélkedős játék, és aki nem szereti a feszült hangulatot az inkább hagyja ki, mint ahogy a sértődésre hajlamosoknak sem ajánlom!

Itt minden azon múlik, hogy mennyire tudsz a másik fejével gondolkodni.


Címkék

Mind MGMT társasjáték - Itt minden azon múlik, hogy mennyire tudsz a másik fejével gondolkodni