TOP 3 kétszemélyes játék, amit Neked is ki kell próbálnod!
Olvasási idő: csak ~4 perc

TOP 3 kétszemélyes játék, amit Neked is ki kell próbálnod!

Sokat gondolkodtam, hogy miről is írjak, hiszen a társasjátékok világában gyakorlatilag nincs olyan téma, amiről ne születtek volna már jobbnál jobb cikkek. Úgy döntöttem, hogy a személyes kedvenceimet, a kétszemélyes játékokat veszem górcső alá, és bemutatom a 3 kedvencemet.  Előre szólok, a saját véleményem tükröződik a leírásban!

A kétszemélyes játékokról

A kétszemélyes játékok, már az ókori Egyiptomban is kedveltek voltak. A GO például 4000 évvel ezelőtt Kínában bukkant fel először. Már akkor is tudták, hogy játszani jó.

A kétszemélyes játékmódok különlegessége, hogy a játék izgalmát a csapatmunka és a küzdelem is előidézheti. Lehet, hogy éppen egy bűntény megoldásán töritek együtt a fejetek, de az is lehet, hogy éppen a másik gyengéjét próbáljuk megkeresni, és jól felépített stratégiával fölébe kerekedni.

7 Csoda: Párbaj

Ezt bizony párbajnak hívják, amit Te is megtapasztalhatsz a 7 Csoda társasjáték 2 személyes változatában, a Párbaj-ban.

A párbaj (lat. duellum) két személy kölcsönös megegyezésén alapuló – a kor társadalmi normái szerint „jóváhagyott”, és a párbajszabályok szerint egymás ellen lefolytatott –, életüket, testi épségüket veszélyeztetők küzdelme.(wiki) Jó persze ez a szabály a társasjátékoknál nem pont így állja meg a helyét, de azért az érzetet hozza pár játék, többek között a díjnyertes 7 Csoda: Párbaj is. ;)

A játék megjelenése kifogásolhatatlan, szépek a kártyák, a csodák, és hát a teljes kép is. Gyűjtögetünk, építgetünk, kereskedünk, próbáljuk a tudományt vagy a csatát magunk hasznára fordítani. Hát kb. ezt csináljuk a kardfogú tigris óta. Valljuk be, ezt azért jobban lehet élvezni…

A három forduló bőven elég a kiteljesüléshez. Ehhez azért oda kell figyelni arra, hogy az ellenlábasod mit gyűjt, mire hajt. Egyszerűek a szabályok, de ne higgyétek, hogy a játék is az! El kell döntened, hogy a tudománnyal vagy a sereggel operálsz. Gyűjteni kell anyagokat, amiket lehet szerezni könnyen, vagy nehezen, drágán vagy olcsóbban.

Kell a pénz is rendesen, minden kell, hogy csodákat építsünk, amik sokat segítenek. Csak húzod a lapokat, és reménykedsz, hogy ami kell, nem veszik el előled. Stratégia? Igen az. Mégis könnyed és gyors. Befejezted, és tök mindegy, hogy nyertél -e, az első mondatod: játszunk még egyet?

Ugorjunk egy kicsit vissza az időben... Sőt nem is kicsit, kb 200 évet. Helyszín Magyarország. Kezdenek terjedni a társasjátékok, sőt szenvedéllyé növi ki magát. A legtöbb közösségi helyen, bárok, kávézók előkerül a sakk és a különböző kártyajátékok.  

A sakkban elég jók lettünk, több nemzetközi sikerünk is volt és remélem lesz is. Bár a sakk nem az én játékom, mindig is csodáltam azokat, akik nagyban művelik. Oda akarok kilyukadni, hogy mekkorát változott a világ. Én örülök ennek a változásnak. Manapság évente több száz vagy ezer játék jelenik meg. Nehéz választani.

Tea 2 főre

Egy teát sok helyen lehet inni, de legjobb csodaországban. Ugorjunk a nyúl után, és nézzük meg mi is van ott: Tea 2 főre.

Az alaptörténet mindenkinek ismerős, gondolom. Van egy nagy asztal, ahova Alízt meghívják egy teára. Ennyire azért nem egyszerű a játék. Ez egy pakli építős társas, amit párbaj útján lehet bővíteni.

A párbaj lényege, hogy erősebb legyen a te lapod. Ha így van, te használhatod ki a lapod képességét, vagy vásárolhatsz egy másik lapot, ami a pakliba kerül. Gyűjthetsz még pitét vagy homokórát és egy rózsaszín flamingót. Mindegyik segítség abban, hogy jobb legyél a másiknál.

A grafika idézi a mese világát, nagyon cuki és kedves. Nem egy gagyi meseszerű játék, tényleg igazán szórakoztató. A játék időtartamát nézve 20-30 percet írnak, de pár játék után felgyorsul a menet. Ennél is elkövettem a hibát, hogy úgy ültem le hozzá -mivel nem volt más- jóóó akkor játszunk ezzel. A negyedik parti után eszméltem fel, hogy héé ez király, ez az megvettem a legerősebb hóhért. Úgy szippantott be, hogy észre sem vettem. Nagy benne a szerencsefaktor is, de semmit nem ront rajta. Még mindig az egyik kedvenc játékom.

Kingdomino Duel

Amit még tényleg szeretek a játékokban az a dobókocka. Az ókori Európában közkedvelt jóslási forma és szerencsejáték volt a kockavetés. Ezt két kockával, egy pohár segítségével játszották, és az eredményre fogadást kötöttek, vagy misztikus jelentést tulajdonítottak neki. Ebből alakult ki a napjainkban a kaszinókban játszott kockajáték és a kockapóker, a póker egyszerűbb változata.(wiki)

A kaszinókat nem szeretem, de a kocka, mint játékelem, több mint egy tucat játékomban jelen van. Ha ezt párosítják egy olyan elemmel, hogy rajzolni kell vagy írogatni, hát az maga a mennyország.

Itt és most utolsóként szerepeljen egy olyan játék ami egy faék egyszerű mechanikát dolgoz fel. Kell hozzá papír, ceruza és egy marék dobókocka. Ennyi. Ő a Kingdominó, kocka-kistesója, szerintem zseniális.

Adott négy kocka, rajtuk különbözőek a címerek. Az első játékos egyet választ a második kettőt, és ez első kapja az utolsót. Azonos címereket kell egymás mellé rajzolni, mert csak akkor érnek pontot. Ezt egy 5x7 es területen kell elkövetni. Tartozik még a rendszerhez egy közös lap, ami plusz bónuszokat ad, akkor, ha egy feladatot te előbb hozol össze, mint az ellenfeled.

Ha megtelt a területed, lehet matekozni, hogy kinek sikerült azonos címerekből többet egymás mellé tenni. Aki több pontot ért el az nyert. Nem mondom, hogy jobb, mint az eredeti.

De butaság csak a név alapján összehasonlítani, hisz teljesen más játékélményt nyújtanak. Szerintem önmagában nézve, amire tervezték azt tökéletesen hozza. Ráadásul kis mérete miatt bárhova hurcolható, kevés a komponens, gyors a játék. Kell ennél több? Na ugye, hogy nem.

 

Összegzés

Lehetne folytatni a felsorolást még nagyon sokáig, lehet majd még meg is teszem egyszer, de a lényeg, hogy mindenképpen tegyetek velük egy próbát!

Persze értem én, hogy jobb sokszor jobb a nagyobb társaság, izgalmasabb, de azért nem mindig. Adjatok esélyt a kisebb játékos számú, nagyon jó élményt adó játékoknak.

Nagyobb létszámnál, lehet több kisebb játékkal is játszani, akár a nagyok előtt bemelegítésnek, vagy játszhattok párotokkal, gyermeketekkel otthon kettesben vagy valamelyik haverral egy teázóba, kávézóba összeülve egy kis csevegés közben.


Címkék

TOP 3 kétszemélyes játék, amit Neked is ki kell próbálnod!