Kipróbáltuk – Lángművesek
Olvasási idő: csak ~3 perc

Kipróbáltuk – Lángművesek

Kipróbáltuk az új sárkányvárosban játszódó színpompás, családi játékot. Én már, amikor megláttam, hogy jön, tudtam, hogy játszani akarok vele, már csak azért is mert sárkányos. Ősrégi Dungeons and Dragons játékosként (még a karomra is sárkány van tetoválva) ez nem is lehet másként. 

 
 

Férfi lévén vajmi kevés színt tudok megnevezni, de már képekről beleszerettem a Lángművesek látványába. Egyszerűen vidámmá tesz, kellemes a szemnek, imádom, hogy ilyen élénk és elvarázsoló az egész tábla. Mit tábla!? Playmat! A hozzá kapott ruganyos alátét fantasztikus, külön élmény játszani rajta.

A felpakolás elsőre soknak tűnt, de végül pár perc alatt előkészíthető. Igazi családi játéknak tűnik, a szabályok egyszerűek, azonban az első pár kör után annyira szerteágazó lehetőségek vannak benne, hogy csak pislogok, mit is kellene tenni, hogy a legtöbb Győzelmi Ponthoz jussak. Éppen ezért a tapasztalt játékosok és igazi gamerek is megtalálhatják benne a számításukat.

Nekem a doboz kicsit feleslegesen nagy, de jó hír, hogy nem kell védőzni, pedig én nagy „bebugyizós” vagyok, de csak az elején kell megkeverni a kártyákat és azok is nagyon jó minőségűek, szóval nem kell erre külön költeni és vesződni vele.

Aki nem szereti a családi játékokban a konfrontációt, annak jó hír, mert max. úgy lehet kicsit keresztbe tenni a másiknak, ha direkt olyan bűbájt vásárolunk, amelyre látjuk, hogy más gyűjt, de ezen kívül egy ízig-vérig kompetitív játék.

1 fővel

Szoktam említeni, hogy egy fővel nekem egy társasjáték nem társas játék. Nem is igen szoktam próbálni őket egyedül, ebben azonban megörültem, hogy feladatokat kapunk egy személyre és azokat kell megpróbálni teljesíteni. Igazi kihívás, komoly taktikát és fejtörést igényelnek, már az alapfeladat is megmozgatja az agytekervényeket. Bár kezdetben kissé unalmas volt ide-oda rohangálni a városban, ahogy láttam, hogy fogy a pakli, úgy kezdtem egyre jobban megtervezni a lépéseimet és ez már kellőképpen lefoglalt. Szóval igen, van értelme egyedül játszani vele!

2 fővel

A játék során végig lehet követni, hogy a másik mire gyűjt, mik a tervei, milyen vonalon indul el. Most a különleges sárkányokat gyűjti, vagy bűbájokból gyűjt pontot, esetleg a boltok különleges képességeit igyekszik kihasználni? Vagy ezeket kombinálja. Kénytelen vagy nem csak a saját játékodra figyelni, a saját tempódban fejlődni, hanem valóban egy komoly versenyben veszel részt. Izgalmas, szoros meccseket lehet kihozni 2 fővel a Lángművesekből.

3-4 fővel

A játék előkészítése, mint említettem nem hosszú, hiába sok az elem, ez 3-4 fővel sem sokkal több idő. Ellenben teljesen más irányt vesz a verseny. Már nem tudsz annyira előre tervezni, mint két fővel, a kártyák hamarabb cserélődnek, a boltokat sűrűbben látogatják és így azokat hamarabb is „fejlesztik”. Sokkal többet kell gondolkozni a saját körödben, hogy mi is az ideális cselekedet, amivel a legtöbb Győzelmi Pontot szerzed, komoly agytornát igényel, ez azonban lassítja a játékmenetet. Egyszerűen nem tudsz kellőképpen felkészülni a többiek körében arra, hogy mit csináljál, mert a változók miatt újra kell tervezni, ráadásul nem elég csak pontot gyűjteni, a lehető legtöbbet kell! Stratégákkal és gamerekkel játszottam, és fej-fej mellett végeztünk, ami viszont így meghozta a végén a katarzis élményt.

5 fővel

Bár a játék engedi az ötödik játékost, ez már nagyon hosszú fordulókat eredményez, ezért csak úgy érdemes nekiülni, hogy van időtök bőven. A játék egyre kevésbé lesz tervezhető és átlátható, komoly fejtörést igényel, mit is cselekedjél. Talán itt átvált kissé a családi stratégiából egy partijátékká, ahol a különböző szituációk miatt már több a nevetés, a játékosok jobban ráérnek alaposan megnézni a kártyákat és kiszórakozni magukat a különféle neveken, címeken.

Mindent egybevetve, egy fantasztikus kis családi játék, elbűvölő grafikával és nagyon humoros elnevezésekkel. Amikor azonban eltelik pár kör, egy komoly stratégiai játék bontakozik ki belőle és így válik a Lángművesek egy nagyon sokoldalú kalanddá. Ajánlom mindenkinek, aki szeret gyönyörködni egy játékban, aki szereti a komolyabb családi-stratégiai játékokat és persze annak, aki szereti a sárkányokat!

 

Címkék

Kipróbáltuk – Lángművesek