Kipróbáltuk – Csak Egy!
Olvasási idő: csak ~2 perc

Kipróbáltuk – Csak Egy!

Egy végtelenül egyszerű szabályokkal játszható szójáték. Néhány kifejezés a gyerekeknek kevésbé lehet ismert, így ez nehézséget okozhat nekik, azonban nagyon sokat is fejleszthet a szókincsükön, illetve az asszociációs készségükön. Emellett igazi elmélyülős kikapcsolódást jelenthet felnőtteknek is, hiszen meg kell tanulni gondolkodni a többiek fejével és nem csak egyszerűen lefirkantani az első szót, ami eszünkbe jut.

 

Ami igen ritka az ilyen játékokban az az, hogy kooperatív, tehát igazi csapatmunka kell ahhoz, hogy minél eredményesebbek legyünk. Lényegében a játék azt mutatja meg, mennyire tudunk egymásra hangolódni és közben mennyire vagyunk képesek agyunk rejtekéből elővarázsolni olyan kincseket, amelyeket már rég elfeledtünk.

Az alapszabály az, hogy egyikőnk húz egy kártyát, úgy, hogy ne lássa, mi van ráírva, majd mond egy számot és a hozzá rendelt kifejezést kell kitalálnia úgy, hogy a többiek írnak egy-egy ráutaló szót. A fontos kritérium, hogy minden szó csak egyszer szerepelhet, így akik ugyanazt írták, le kell törölniük a táblájukról és ennyivel kevesebből kell megfejteni a feladványt. Itt jön ki az, hogy a másik fejével is gondolkodni kell, nehogy azt írjuk, amit a másik is. Szóval okos kis duplalogikás megoldásra van szükségünk.

3 fővel

Egyszerre szuper és nehéz is. Alapvetően ez egy partijáték, de mégis azt vettem észre, hogy a játékosok inkább merülnek mély hallgatásba amíg agyalnak, semmint hangos kacagással kísérik végig a gondolataikat. Itt lehet talán legjobban észrevenni, milyen egymásra hangolódást kíván meg tőlünk a játék és egy idő után olyan érzésem szokott lenni, mintha egy könyvtárban ülnék: csend és csak az agytekervények csikorgását lehet percekig hallani. Persze, amikor felfedjük a tábláinkat gyakran törünk ki nevetésbe és ujjal mutogatunk a másikra és sztorizunk -amint lehet-, hogy miért is írtuk azt, amit.

4-7 fővel

A játék lényegében nulla előkészületet igényel és mivel egyszerre ír mindenki, így nincs számottevő különbség idő tekintetében négy és hét fő között. Ami fontos lehet az a szavak száma, ami segítheti a megfejtőt, de közben egyre többen írjuk ugyanazokat a szavakat. Nehezebb rátalálni a többiek gondolkodására, szókincsére, de pár parti után igazi kincsek kerülnek a felszínre. Érdemes megfigyelni, mennyit változik az ember mentalitása, mire eltesszük a játékot.

Többnyire időkitöltőnek szoktuk elővenni vagy akkor, ha kifejezetten olyan csapattal vagyunk, ahol csendre és nyugalomra vágyunk, de közben mégis megdolgoztatnánk az agyunkat. Akikkel összeszoktunk, igazán jó eredményeket érünk már el és katarzis élmény néhány megfejtés.

Többgyerekes családban és gyerekcsoportokban is előkerülhet igaz, ott inkább háziszabályozni szoktam: Írhatnak több szót, esetleg mondatot, de volt olyan csoportom, ahol inkább rajzoltak. A játék lényege nem változik, órákat tudnak előtte ülni és megpróbálni egymás fejével gondolkodni. Nagyon el tudnak merülni benne, bár egy-egy szónál kellhet a felnőtt segítsége.


Címkék

Kipróbáltuk – Csak Egy!