Képes vagy felépíteni az ókori világ 7 csodáját?
Olvasási idő: csak ~2 perc

Képes vagy felépíteni az ókori világ 7 csodáját?

Ha stratégiai játékot kell ajánlanom kezdőknek, két főre, akkor elsőre mindig a 7 Csoda Párbaj jut eszembe.

 

Könnyen tanítható és tanulható, a szabályai egyszerűek és a 3 győzelmi lehetőség, a kártyák véletlenszerű elrendezése, a csodák változatossága egy nagyon sokszínű játékká teszi. Eddig még senki sem állt fel úgy az asztaltól tőle, hogy ne szerette volna meg egyből.

 

Mit rejt a doboz?

Egy kicsi dobozban pihen minden alkatrésze, amely ráadásul egy jól kialakított insertet is magában tudhat. A kártyákra ráfér a védőzés, mert bár csak egyszer keverjük meg őket játékonként, a fekete széle miatt hamar kopik.

A kartonelemek kiváló minőségűek, kellően vastagok, nem törnek vagy szakadnak szét rétegeikre. A kártyák képei pedig Úristen! Egyszerűen gyönyörűek! Mai napig elbűvöl a szépsége, a tájak, a csodák, az épületek.

Csak dicsérni tudom a külalakját is. Ráadásul minden információ adott a kártyákon, azok nem túl bonyolultak, így néhány játék után már a segédlet sem kell és tökéletesen nyelvfüggetlen. 

 

Szuper gyorsan tanulható játékmenet

Mint már említettem, a 7 Csoda párbaj egy könnyű stratégiai társasjáték. 3 koron keresztül vezet minket, amelyhez a kártyáit külön-külön megkeverjük, majd a meghatározottak szerint felpakoljuk először az egyes kor kártyáit.

A kártyákat felváltva leválogatjuk és 3 dolgot tehetünk velük. Megvásároljuk és magunk elé tesszük, eladjuk és kapunk érte pénzt -így kidobjuk a játékból- vagy megépítünk vele egy csodát.

Amikor egy kor kártyái elfogynak, jön a következő aztán az utolsó kor is. Ennyire egyszerű. Persze számos taktikai lehetőséget rejt magában, hiszen fontos, hogy mikor mit veszel el, azzal mit csinálsz, milyen nyersanyagot gyűjtesz, tartasz be, mi az, amit a másik elől elhappolsz, és akkor még nem beszéltem arról, hogy tudományos vagy katonai győzelemre hajtasz-e.

Mivel párbaj játék és csak ketten játszhatjátok, ezért -a nagytesótól eltérően- sokkal jobban lehet és kell is figyelni a másik játékára.  

 

Tervezhető stratégia, izgalmas ütközetek

A játék kezdéséhez elég kb. 2 perc előkészület, tehát gyorsnak mondható. A 30 perces játékidő simán tartható, de akár alá is lehet menni, tényleg kis pörgős game ez.

Persze eleinte előfordulhat, hogy elhúzódnak a körök, de ez szinte minden játéknál igaz, nemde? Itt azonban nem nagyon vannak holtidők.

Bár sok lehetőség közül választhatsz, egy körben egy akciód van, az nem vált ki folyamatokat, így tényleg hamar letudható és nem kell a chipsbe temetkeznie a másiknak. Viszont mivel a másikkal folyamatosan háborúzol közben és könnyen lehet, hogy akár csak véletlenül is, de elveszel előle egy kulcsfontosságú kártyát, amely az ő stratégiájához kellett volna, ezért előfordulhatnak súrlódások a játék közben és sértődések utána.

Azonnali beleszólás vagy direkt kiszúrás azonban nem igazán van a játékban. A szerencsefaktor is pici, hiszen a lapok felét látod magad előtt és eléggé le lehet szűkíteni a mázli szerepét, ha előre tervezel. Mivel azonban nem minden kártya kerül be egy-egy korba, így lehet hiába vársz valamire. Erre fel kell készülni lelkiekben!

 

Párbajra fel!

Ajánlom a játékot mindenkinek, aki szeretne egy kicsit belekóstolni a fincsi kis stratégiai társasjátékok világába, azoknak, akik, főleg csak kettesben játszanak, és azoknak, akik imádják a fejlődéses játékokat. Ráadásul az alapjátékhoz már számos kiegészítő is megjelent, így egy igazán változatos és komoly stratégiai játékot kaphatsz általuk. 

Te képes vagy felépíteni az ókori világ 7 csodáját?


Címkék

Képes vagy felépíteni az ókori világ 7 csodáját?