Kérdése van? Hívjon minket! +36709460214

Blog

Játékmechanizmusok A-tól Z-ig

2022.12.21 13:00
Játékmechanizmusok A-tól Z-ig

Ha szeretsz játszani, de nem vagy otthon a társasjátékok világában, akkor bizony nehézséget okozhat a következő társasjáték kiválasztása. Persze a kiindulópont lehet a játékosok száma, a játékidő vagy maga a kategória is, de ezek még csak egy általános képet adnak az elképzeléseidről.

A játékmechanizmusok abban segítenek, hogy minél specifikusabban tudj szűrni. Dobókockával vagy kártyákkal szeretnétek játszani? Szerettek kiszúrni egymással vagy éppen egymást segítenétek?

Ebben a cikkünkben sorra vesszük a leggyakrabban előforduló mechanizmusokat, melyek segítségedre lehetnek, ha egy újabb játék beszerzésére vállalkoznál!

 

Akció pontok: A játékos akciópontokból gazdálkodva költhet a különféle cselekedeteire. 

Áruló: A játékosok közül lehet, hogy az egyikőjük nem ugyan azt a célt kívánja elérni, mint a többi, kooperatívan összedolgozó játékos. Az áruló kiléte és célja titkos, arra csak a játék során lehet következtetni. 

Befektetés: A játékosok különféle részvényeket vásárolhatnak meg a játék során, amellyel általában Győzelmi Pontokhoz jutnak. 

Bekerítés: A játékosok többnyire valamilyen bábuval arra törekednek, hogy a másikat bekerítsék, akadályozzák, ezáltal jutva előnyökhöz vagy a játék megnyeréséhez. 

Bevétel: A játékosok erőforrásokhoz/pénzhez jutnak.

Bingó: Véletlenszerű elemek közül lehet választani, de a kiválasztottat fel kell használni.

Csapatjáték: A játékban a játékosok csapatokat alkotva mérettetnek meg. 

Egyidejű: A játékosok egyszerre, de titokban megtervezik a körüket, majd egyszerre is fedik fel ezen terveiket és hajtják végre az akcióikat. 

Események: Olyan külső, véletlenszerű vagy előre generált hatások érik a játékosokat az adott szakaszban, amely a játékot megváltoztathatják, de legalábbis hatással lehetnek rá.

Fekete Péter: Az adott tárgy negatívként hat a játékosokra, így attól meg kell szabadulniuk és általában más játékosnak átadni, hogy a játékot megnyerhessék.

Fél-kooperatív: A játékosok a közös célt együtt próbálják meg elérni, de közben egymással is versenyeznek.

Fogadás/blöff:           A rendelkezésre álló készlet segítségével lehet fogadásokat kötni és versengeni az adott tárgyért. Tekintettel arra, hogy a játékosok a kívánt tárggyal kapcsolatosan nem minden információval rendelkeznek, így lehetőség nyílik blöffölni.

Fogd és Vidd!: Egy adott tárgyat kell a játékos egyik játékelemének a táblán található egyik helyről egy másik helyre szállítania így jutva általában előnyhöz vagy győzelmi ponthoz.

Guríts/forgass és lépj!: Általában kockadobás vagy kerék pörgetése határozza meg, hogy az adott játékos a bábujával mennyit léphet.

Gyors találat: Egy adott mintához tartozó vagy azzal megegyező másikat kell minél gyorsabban találni.

Hexagonális rács: A játéktábla hatszögletű rácsokból áll. Jellemzően ezen a térképen lehet a bábukkal/egységekkel mozogni, vagy így kell lefedni a területet.

Hálózat és útvonalépítés: A játékban útvonalak és úthálózatok segítségével juthatunk előrébb. Ezeket gyakran megépíteni kell, vagy rajtuk közlekedni ahhoz, hogy fejlesszük magunkat és győzelemre jussunk. 

Hirtelen halál: Vagy a játék végi döntetlen helyzet következtében egy előre meghatározott feltétel teljesülése esetén derül ki, hogy ki a játék győztese vagy a játék hirtelen tér véget, mert egy speciális feltétel teljesül. 

Időzítő: A játékosok időzítők segítségével számolják az akciójuk végrehajtásához szükséges időt.

Játék végi bónuszok: A játékosok a játék végén Győzelmi Pontokat (GYP) kaphatnak vagy veszíthetnek el.

Játékos kiütése: A játék során egyes játékosok vagy egy kivételével mindegyik kieshet. Ez sokszor a győzelmi feltétel is, tehát csak az nyer, aki utoljára a játékban marad.

Jövendölés: A játékosok megtippelik, hogy a játék adott pillanatában mit fognak tenni és az alapján kapnak pontokat, hogy ezt mennyire sikerült helyesen megjósolniuk. 

Kampány: A játékalkalmak egy önálló történetet alkotnak, amelyek egymás után folytatódnak így alkotva egy egészet. 

Kereskedés: A játékosok közvetlenül egymással kereskedhetnek.

Kérdések és válaszok: A játékosok kérdéseket tesznek fel egymásnak, amelyeket meg kell válaszolniuk.

Készletgyűjtés: A játék során előre meghatározott különféle sorozatokat vagy mintákat kell gyűjteni, amelyek segítségével lehet előnyökhöz vagy Győzelmi Pontokhoz jutni. 

Kockadobás: A játékban kockákkal dobunk, amely például segíthet eldönteni az akciónk sikerét, vagy lehetőséget ad a megfelelő akciók kiválasztására.

Kooperatív: A játékosok szoros együttműködéssel együtt próbálják megnyerni a játékot. 

Korlátozott kommunikáció: A beszéd során korlátozva vannak bizonyos szavak, kifejezések, de akár maga a megszólalás is, vagy annak a lehetősége, hogy ki-kivel beszélhet. 

Kölcsön: A játékosok hitelt vehetnek fel a banktól. 

Következtetés: A titkos információk és különféle nyomok segítségével lehet következtetéseket levonni, amelyek hozzájárulnak a rejtélyek megoldásához.

Kő-papír-olló: A klasszikus Kő-papír-olló elve alapján a három vagy több elem egymást körkörösen üti. 

Lapkalehelyezés: A különféle lapkák vagy más elemek lehelyezésének segítségével Győzelmi Pontokat gyűjthetünk.

Lapkontroll: A játékosoknak a kézben tartott kártyákat előre meghatározott csoportokban vagy sorozatokban kell kijátszani ahhoz, hogy a legjobb nyerési helyzethez jussunk. 

Licitálás: Az adott tételért cserébe általában a játékosok felváltva tesznek ajánlatot, míg azt valaki meg nem nyeri és így kerül az adott tárgy a tulajdonába. 

Megszakítások: A játékosok a saját körükön kívül is cselekedhetnek ezzel megszakítva a soron lévő játékos cselekedetét.

Megvesztegetés: A játékosok megvesztegethetik egymást. Ennek értelmében a felajánlott dologért/kenőpénzért cserébe megkaphatják az áhított tárgyat. 

Memória: A különféle információk megjegyzése előnyt jelenthet a játékosoknak.

Mintázás:          A játékosoknak egy megadott mintázatot kell követniük ahhoz, hogy győzelmi pontokat szerezhessenek.

Mintafelismerés: A játék megnyerése érdekében a játékosoknak fel kell ismerniük a játék összetevőiből kialakuló mintát és ezt felhasználva kell a legelőnyösebb helyzetbe kerülniük.

Moduláris Tábla: A játék egy a játék során változó vagy változtatható táblát használ. 

Mozgáspontok: A mozgáshoz pontok vannak rendelve, amelyek elköltésével lehet különféle mezökre lépni, de ezekhez különböző mennyiségű mozgáspontra lehet szükség.

Munkás lehelyezés: A játékosok különféle elemeket (munkásokat) helyezhetnek a játéktáblára ezzel növelve például az erőforrás bevételüket vagy a győzelmi pontjaik mennyiségét. 

Műveletsorok: A játékosok akciósorokat hoznak létre és sorban hajtják végre azokat. 

Nesze! : Egy konfrontatív mechanika, amely a másik játékost közvetlen akadályozza a célja elérésben azzal, hogy elveszünk tőle egy fontos elemet vagy hatástalanítjuk az általa alkotott dolgokat.

Nyílt Draft: Egy közös és mindenki számára ismert készletből kell választani a játék során, hogy azzal a játékosok előnyre tegyenek szert.

Örökség: Többalkalmas játék, amelyben egyes alkalmakkor elvégzett cselekedetek a jövőbeli játékokra visszafordíthatatlan kihatással lehetnek, magát a játék elemeit véglegesen megváltoztatják.       

Pakliépítés: A játék megkezdése előtt vagy a játék során a játékosoknak leginkább kártyákból álló paklit kell építeniük többnyire saját használatra.  Ehhez valamilyen módon kártyákat kell szerezniük vagy a meglévőktől kell megszabadulniuk. 

Papír-ceruza: A játék során papírra és írószerre van szüksége a játékosoknak, amelyek felhasználásával lehet általában győzelmi pontokat szerezni.

Piac: A játékhoz tartozik egy piac, amin különféle árukat lehet megvásárolni. A készlet és az abban található dolgok árai változhatnak.

Rácsmozgás: Általában négy vagy hatszögletű területekre osztott térképen lehet mozgatni a bábukat. 

Rétegződés: A különféle tárgyak lefedik egymást részben vagy egészben, ezáltal általában csak a legfelső látható és így csak az az aktív. 

Szavazás: A játékosok közös szavazást tartanak arról, hogy az adott esemény megtörténjen-e vagy sem.

Szerencsepróba: A játékosoknak el kell dönteniük, hogy az addig megszerzett jutalmakkal megelégednek, vagy szerencsét próbálva kockáztatják az elért mennyiséget. 

Szerepjáték: A társasjáték a szerepjáték elemeit is használják, mint például fejleszthető karakterek. 

Szimultán mozgás: A játékosok szimultán állítják be előre a mozgásukat, majd végrehajtják azokat.              

Színészet: A színészet során a játékosok mimikával vagy más testbeszéd segítségével kommunikálnak a többi játékossal.

Szupererők: A játékosok olyan különleges képességekkel rendelkeznek, amelyek a többiekétől eltérő „szupererővel” ruházza fel őket. 

Területi mozgás: A játéktáblán található különböző, általában szomszédos területeken lehet mozogni. 

Térképcsökkentés: A térképtől folyamatosan elveszünk elemeket, így egyre kisebbé válik.

Térképépítés: A térképhez folyamatosan újabb elemek kerülnek, így egyre nagyobbá válik.

Tetrisz: Az adott formák segítségével kell kitölteni a tábla egy részét vagy egészét.

Titkos egység: A játékosok által irányított egyes egységekről csak ő rendelkezik minden információval. Így például képességeivel, erejével vagy pontos helyzetével.

Titkos szerepek: A játékosok által betöltött szerep eleinte, de sokszor a játék végéig nem nyilvános. 

Történetmesélés: A játék egy kész történetet tartalmaz írásban vagy képi formában, amelyeket a játékosok végig játszhatnak.

Újradobás és megtartás: A játékos által dobott kockák újradobhatók vagy azokat részben, vagy egészben megtarthatják.

Ütés-vivős: Egyes kártyák erősebbek, mint a többiek, amelyek segítségével felülkerekedhetünk a másikon. Az „adu” meghatározásával egyes kártyák ütőképesebbekké válhatnak.

Valós idő: A játék nincsen körökre osztva, abban minden játékos egyszerre cselekszik, általában a lehető leggyorsabban, amíg az adott forduló be nem fejeződik.

Változatos előkészületek: A játék kezdeti felállása minden játékban változik vagy változtatható. 

Verseny: Az adott cél elérésével lehet megnyerni a játékot. Például megfelelő mennyiségű Győzelmi pont elérésével vagy az adott helyre történő mozgással.

Zárt draft: A kártyák vagy más tárgyak elosztása zárt rendszerben történik, tehát a játékosok nem ismerik az összes lehetőséget, mindig csak annak egy részéből választhatnak. 

3D mozgás: A játék elemei nem csak előre-hátra, illetve oldalra, hanem felfelé vagy lefelé is mozgathatók.