Kérdése van? Hívjon minket! +36709460214

Blog

Citadella társasjáték

Domonkos Zsolt
2023.10.27 15:11
Citadella társasjáték

Nincs mese, megint mesélnem kell nektek egy játékról! Igen megint, de nem azért mert kötelező egyszerűen, csak mert szeretek beszélni, főleg társasjátékokról. Na, csapjunk a lecsóba, vagy a társasjáték dobozba!

Citadella. Nem az, amire egy Budapesti gondol ilyenkor. Egy játék király kártyákkal (tényleg van benne egy király karakter).

Egy nagyon kedves barátom mutatta meg nekem, játszottam vele, és szerelem lett egyből. Folyton gyanúsítgatnak, hogy mindent megveszek, de nem így van... Kell egy érzés valahol a gyomromban, ami jelzi, hogy most bizony pénzt kell költeni. Ennyi.

A Citadella ezt tette.

Az, hogy minden körben más karaktert fogsz használni más képességekkel, annyira jó ötlet, hogy azonnal megfogott. A grafika ráadásul Bruno bácsi (Bruno Faidutti) munkáját dicséri. A régi kiadás sem volt csúnya, de az új nagyon szép!

És itt meg is állunk egy pillanatra. A doboz fedelét érdemes szemrevételezni. Színes meseszerű kép, zseniális. A kártyák minden szereplője megtalálható rajta. Ez egy olyan feature, ami mellett nem lehet elmenni. A doboz maga, pont olyan méretű, mint mondjuk a Vörös Katedrálisé. Szeretem ezt a méretet, kompakt, ezáltal hordozható.

Elég vastag, hogy védje a tartalmat, még akkor is, ha alulra kerül. Mivel a kártyák folyton vándorolnak, én ajánlom a védőzést, hogy minél tovább megóvjuk az állapotát.

Az aktuális királyt jelző korona, ötletes. És hogy ne csak dicsérjek, az aranyérme khm...vicces. Se nem arany se nem érme, inkább furcsa színű torokcukorka. Cserébe a lapok jó minőségűek, bár ebben az árkategóriában én ezt el is várom. 

A feladat, hogy te építs elsőként egy hét lapból álló várost. (A régi kiadásban nyolcból.) Gondolhatnád, hogy „csak ennyi?” Hát nem...

Az alap nyolc karakter bőven ad lehetőséget. Minden karakter mást tud, van tolvaj, bérgyilkos, király, kereskedő stb. Némelyik teljesen egyértelmű, más okozhat meglepetést.

A karakterkártyák körbe mennek és mindenki választ egyet magának arra a körre, persze titokban. Ez a kiválasztási fázis.

Ez után, ha már mindenki megbékélt a karakterével -mert például aki utolsó a körben, nem sok választási lehetősége maradt- jöhet a pénz gyűjtés, kártya húzás, építkezés. Itt lépnek életbe a szereplők képességei.

Csak pár példa: a tolvaj, mikor a király szólítja, megnevez egy játékos karakterét, akitől ellopja a pénzt. Bár akkor még nem tudja, hogy a karakter mögött ki áll, és mennyi pénze van. Elvégzi a saját akcióját, és később mikor sorra kerül a megnevezett karakter, megkapja a pénzt, ha van
neki. Vagy ott az Építész, aki plusz két kártyát kap a pénze mellé, és három épületet is
építhet. Vagy a Hadúr, aki elpusztíthat egy épületet. Csupa finomság, és akkor még a
bérgyilkost nem is említettem.

A játék akkor ér véget, ha valaki, megépítette a hetedik (régi kiadásban nyolcadik) kerületet. Ettől még nem biztos, hogy ő nyert. Az tuti hogy ő kap alapból 4 pontot.

Ha valakinek minden típusú épületből van, szintén kap 3 pontot. Ezekhez hozzáadjuk, a lapok által szerepeltetett pontokat, esetleg ha valamelyik pluszt is ad, és táddám megvan a győztes.

Mondanom sem kell, hogy két fővel nem épp ideális, bár van rá lehetőség. Hat emberkével viszont zseniális.

Ha már kiismerted a játékot, tervezel előre valamit, felejtsd el! Kicsi az esély rá, hogy azt kapd, ami passzol az elképzeléshez. Mindig az adott lappal kell tervezni. Ez viszont garantálja, az újrajátszhatóságot.

A játékidő a doboz szerint kb. 30-40 perc, valós adat. Nem kell túl agyalni, nem is lehet, ezért pörög rendesen.

Interakció kedvelőinek lehet jó hír, hogy lehet lopni a másiktól pénzt, elveheti a kártyáit, és meg is lehet gyilkolni egy karaktert. Ok lehet a mogorva archoz, de engedjük el a játék kedvéért. Nem sok holt idő van, mert gyorsak az akciók, még több résztvevővel is haladós.

Igen, van benne szerencse. Nem vészes, te választasz lapot. Bár tény hogy elvihetik mindened, akkor hiába volt a terv.

Kinek ajánlom? Ja, ez könnyű! Mindenkinek. Mindenkinek, aki kicsit is szereti a szett gyűjtögetést, a folyton változó lehetőségeket, az állandó újra tervezést. Mert hát a változatosság gyönyörködtet. Ez a játék is, úgy fogott meg, mint egy becsapódott meteor. Taglózott azonnal.

A kedvenc klubom egyik játéka, és nagyon örülök, hogy rá beszéltek, tegyek egy próbát.

A mérlegelésnél azt azért vegyük figyelembe, ez egy 2000-es játék. És most pozitívumként mondom. Kategóriájában még mindig hatalmas. Teszem hozzá, 2021-ben kapott egy ráncfelvarrást, ami nagyon sokat dobott rajta. Került bele pár plusz elem is.

Egyszerre parti és stratégiai játék is, ráadásul akár nyolcan is lehet nyomni vele.

Nekem személyes kedvenceim egyike, bent van az első tízben. Nagyon sokáig ott is fog maradni. Megérdemli, hogy még többen imádják.