Kérdése van? Hívjon minket! +36709460214

Blog

Kipróbáltuk - Bang! Kockajáték és Vén Csehó

2023.01.11 10:39
Kipróbáltuk - Bang! Kockajáték és Vén Csehó

A Bang! Kockajáték a foglalkozásaimon a gyerekek (10-14 éves korosztály) kedvence. Általában az első csapat, aki leül vele játszani, fel sem kel mellőle 3-4 óra alatt, így egyértelmű volt, hogy mielőbb írok róla pár sort.

Nagyon szeretem benne, hogy az előkészítése egyszerű: Megkevered és kiosztod a szerepkártyákat, felfedi magát a seriff, majd megkevered a karakterkártyákat és kiosztod azokat is, és már kezdődhet is a játék. Az egész kb. 1 perc, így az egyik játék kibeszélését követően már jöhet is a következő. Másik nagy előnye, hogy pörgős, nem tudsz beleunni a többiek körébe, mert az első pár kör után még az is átlátja az egészet, aki először ül le játszani vele. A kockák dobása/újradobása után csak kiértékelsz, kiszórod a lövéseket, iszol pár sörikét és kész is vagy. 

Mindeközben persze figyeled a többi játékos ténykedését és reakcióit. Olyan ez, mint a filmekben a mexikói felállás, lő mindenki mindenkire, csak itt nem tudod még az elején, hogy ki van melletted és ki ellened. Éppen ezért jó pókerarcot és taktikázást kíván meg a játék. No meg persze némi szerencsét…

 

3 fővel

A játék alapvetően partijáték, így nem is nagyon működik 3 fővel. Mi tettünk vele pár próbát, de nem hozta a hangulatot. Lényegében a legfontosabb eleme a játéknak hiányzik: a titkos szerepek. A Vén Csehó ezen kissé javít, de ezt majd később.

 

4 fővel

A szerepekben itt már lehet játszani, el lehet hitetni a többiekkel, hogy nem az vagy aki, de elég szűkös a mozgástér, azonban izgalmas azt figyelni, hogy ki miképpen próbálja átverni a másikat alkalomról-alkalomra. Igaz, még itt sem hozza az igazi Bang! érzést. 

 

5 fővel

Na, itt kezdődik el a játszma! Már lehet igazán taktikázni a szerepekkel, az 1-2-es dobásokkal nem érsz el mindenkit, fontos az, hogy mit tartasz meg és mit dobsz újra, illetve, hogy kinek segítesz. Ennyi játékosnál már van partihangulat is, ha pedig valaki jól játssza a renegátot, akkor bizony van visítozás és homlokcsapkodás is a végén, hogy miért is hittünk a másiknak. 

 

6-7 fővel

Ez talán a legideálisabb a játékhoz. Bár a kiesők unatkozhatnak néha, mert a doboz ugyan csak 15 perc játékidőt ígér, azért előfordulnak bőven fél óránál hosszabb meccsek is. Ettől függetlenül játék közben nem szabad nem figyelni, hiszen már mindenki taktikázik a szerepében, a seriff és helyettesei keresik  egymást, a banditák szintúgy, míg a renegát próbál elevickélni a coltpárbajban. Nincs előre lejátszott meccs, mindenkinek ugyanakkora esélye van arra, hogy az ő csapata nyerjen. Rengeteg nevetés és szórakozás várja azt a partit, aki ezt a játékot teszi asztalra. A kockacsörgések feszültté teszik a levegőt és a kiértékelés pedig egészséges vitákat gerjeszthet. Egy ekkora csapatnak csak ajánlani tudom, akár egész estére, de jó lehet gyerekeknek az órák közötti szünetekben is. 

 

8 fővel

A játék itt a második renegátot hozza „csak” be, de ez veszélyesebbé teszi a szerepeket, hiszen már ketten próbálnak mindkét oldalra húzni, megjátszani magukat, hogy banditák vagy éppen helyettesek. Izgalmas és nem kell félni attól, hogy ezzel kimaxoltuk a létszámot, a játék maga ugyan olyan pörgős marad. 

Összességében

Előnyök:

-Kis helyen elfér a doboza és nem is kíván nagy asztalt a játék

-Nagyon egyszerű szabályok

-Gyors előkészület, pörgős játékmenet

 

Hátrányok:

-Nagy szerencsefaktor

-A korán kieső unatkozhat

-Erősen konfrontatív, így a sértődés esélye fennáll

 

 

A Vén Csehó kiegészítő:

Személy szerint nekem elég változatos az alapjáték is, de sok meccsel egymás után kissé unalmassá válhat. Mondjuk ez igaz lehet bármelyik játékra. Mindenesetre, ha eljuttok erre a szintre, akkor érdemes előkapni a Vén Csehó apró kis dobozát. Bár elsőre azt hinné az ember, hogy nem rejt túl sok mindent, valójában szinte egy új játékot kapunk általa. A két kockának, a Nyúlszívűnek és a Nagyszájúnak köszönhetően a szerencsefaktor még nagyobbá válik, többet kockáztatunk, de ez csak még izgalmasabbá teszi a játékot, hiszen többet nyerhetünk vagy veszthetünk. Igaz, nevezhetjük taktikázásnak is azt, hogy kicseréljük az egyik kockát, de valójában valljuk be: csak merészen nagyra vágyunk.

Ami viszont új stratégiai lehetőségeket teremt, azok a szerepkártyákon lévő képességek használata, illetve a törzsfőnök nyílvesszője. Mindkettő megkívánja, hogy az ember megfontolja, mikor használja őket, veszi el a vesszőt középről vagy éppen fordítja azokat az ellenfele ellen. Éppen ezért 3-4 főnél is több lehetőség van már a játékban, megmozgatja kicsit az agytekervényeket, de nem annyira, hogy túl komolyan vegyük, hiszen még mindig partijáték marad. 

Plusz pont még a kiegészítőben, hogy a Szellem kártya behozatalával a korán kieső sem fog unatkozni, hiszen visszatérhet a játékba és teljesen felboríthatja azt, persze nem rossz értelemben.