Kérdése van? Hívjon minket! +36709460214

Blog

Kipróbáltuk - Ark Nova

2023.04.20 09:07
Kipróbáltuk - Ark Nova

Az Ark Nova egy fantasztikus állatkert építő játék. Valahogy ezek a típusú játékok engem sosem vonzottak, de talán csak azért, mert mindig csalatkoztam bennük. Ezért, meg a bonyolultnak tűnő szabályrendszer miatt kissé félve ültem le elé. Aztán minden megváltozott. Csodálatos fényképek, jól kitalált és nagyszerűen működő mechanikák, minimális szerencsefaktor és közben nyugodtan építheted a saját kis állatkerted úgy, hogy azért oda-oda lehet csípni a többieknek. Megfelelően számolható minden, elég pörgős és amúgy kicsit sem bonyolult játék az Ark Nova.

 

A doboz hatalmas, de tele van anyaggal. 200-nál is több kártya, amikre azért ráfér a védőzés még akkor is, ha nincsen játék közben keverés. A dobozban elfér így is, ráadásul kaptunk tároló zacsit rendesen hozzá. A kisebb kartonalkatrészek elférnek a rendezőkben, de felhívom a figyelmet, hogy kipakolva óriási helyigénye van! A látvány már az elején magával ragadó, hiszen a kártyákon nem csak egyszerű grafikák vannak, hanem az állatokról készült igazi fényképek is.

 

A játék valójában egy verseny, hogy ki tudja a legnépszerűbb és egyben a legtermészetbarátabb állatkertet megépíteni. Fontos, hogy jól harmonizáló, de izgalmas állatoknak teremtsünk új otthont, de az is, hogy alkalomadtán visszaengedjük őket a természetbe. A játékot az nyeri, aki ezt az összhangot a legjobban tudja megteremteni.

 

Körről-körre minden játékosnak egy akciója van a négy lehetséges közül, amiket kártyák szimbolizálnak. Ezek helye 1-5-ig terjedhet és annak függvényében, hogy melyikről vesszük el, adja meg az erősségét. Lehet állatokat telepíteni, új karámot építeni, természetvédelmi projekteket támogatni, vagy épp támogatókat gyűjteni, de akár növelhetjük a lehetőségeinket azzal, hogy újabb kártyákat húzunk. A játék egyik nagyon aranyos momentuma az, hogy nem előre meghatározott fordulók vannak, hanem kávészünetek, amelyeket lényegében a játékosok döntenek el, hogy mikor legyen, persze szabályozottan. 

 

Pontokat majdnem minden cselekedettel lehet közvetve vagy közvetlenül gyűjtögetni, ami fontos, hogy megpróbáljuk minél jobban kimaxolni ezt az adott lehetőségekkel és persze tervezzünk a jövőre is.  Bár a szabálykönyv bonyolultnak tűnik, egy játékos köre önmagában egyszerű és gyors, ha már tudja, hogy mit szeretne csinálni, merre kíván fejlődni.

1 fővel

 

Nem szeretek egyedül társassal játszani, így van ez az Ark Novával is. Szóló módban előre meghatározott mennyiségű pontot kell gyűjtened és így nyerheted meg. Nem mondom, hogy nem kihívás, mert több nekifutásra is csak a legkönnyebb feltétellel sikerült nyernem és csak egyszer, viszont arra nagyon jó volt, hogy ismereteket gyűjtsek a játékról, elmélyedhessek a lehetőségekben. Szóval gyakorlásnak, tapasztalatszerzésnek kiváló, de hiányzott mellőlem az igazi vetélytárs.

 

2 fővel

 

Maga a játék előkészítése nem éppen 2 perc, de tapasztalatom szerintem kis gyakorlattal 10 perc után már kezdődhet is a menet. Ketten kifejezetten pörgős, de nekünk még egyszer sem sikerült 4 óránál rövidebb idő alatt végeznünk. Mivel relatív kevés az interakció, nem annyira lehet beleszólni a másik játékába, így a másik körében nyugodtan lehet elmélkedni, hogy mit szeretnénk csinálni, és amúgy kell is. Nem mondom, hogy nincs benne szerencse, hiszen a számos kártyából csak maximum a negyede fut ki egy partiban, így könnyen előfordulhat, hogy amelyik utat eleinte kinéztük magunkat, az mégsem lesz idővel a legjövedelmezőbb. Például nem jönnek a ragadozók vagy az afrikai állatok, esetleg olyan feltételekkel tudunk csak lepakolni, amiket nem vagy nagyon nehezen tudunk teljesíteni. Ezért bizony néha újra és újra kell tervezni, de többnyire ez nem nehéz, ha már van némi rutinunk. Kifejezetten jó játéknak tartom két fővel is az Ark Novát.

 

3-4 fővel

 

Az előkészítés nem hosszabb lényegesen több játékossal sem, de maga a játékmenet azért nagyon el tud húzódni. Nekünk 6-8 órás meccseink voltak, ami azért elég komoly idő. Megjegyzem azonban, hogy közben ez fel sem tűnik csak, amikor már lámpát kell kapcsolni, mert kiderül, hogy odakint bizony már lement a nap. Annyi minden van a játékban és több résztvevő esetén olyan gyorsan változhatnak a lapok, hogy az ember agya folyamatosan keményen dolgozik. Én viszont egyszer sem úgy álltam fel mellőle, hogy totál zombi lettem, és még az sem különösebben érdekelt, hogy hanyadikként végeztem, mert jó érzés volt végig alkotni, egyre nagyobb és jobb állatkertet építeni. Így viszont a beleölt időt élményként éltem meg, feltöltött. Igaz, egy-egy játékos köre elhúzódhat, de közben kényelmesen elmerenghetsz a lehetőségeiden és azért valljuk meg, van rengeteg, ráadásul nyugodtan, akár körökre előre megtervezheted az akcióidat. Valójában a játék igényli is. Ezért nincs benne kifejezetten holtidő, vagy legalábbis nem veszed észre. 

Az Ark Novát ajánlom mindenkinek, aki szeretni az állatkert építős és állatos játékokat, illetve azoknak, akik szeretik, ha egy játékban előre tervezhetnek, ha a döntések majdnem 100%-ban rajtuk állnak, de óva intem azokat, akik nem tudnak egy játék felett órákat tölteni, akik nem szeretnek sokat gondolkodni egy-egy döntésen és nem is szívesen terveznek a következő körökre.