Kérdése van? Hívjon minket! +36709460214

Blog

Afrika Napja - JÁTÉKAJÁNLÓ

2023.05.25 09:19
Afrika Napja - JÁTÉKAJÁNLÓ

Tudtátok, hogy éppen 60 éve ünnepelhetjük a nemzetközi Afrika Napot? Nos ezidáig én sem. Ellenben, ha már ezt tudjuk, vegyünk elő pár Afrikával kapcsolatos, tematikus társasjátékot!

Animix

Aki ismer, az tudja jól, hogy én az Animixet elég sok helyre viszem magammal és igyekszem minél több embernek megmutatni, megtanítani. Külsőre abszolút az Oroszlánkirályt idézi nekem, ami pedig gyerekkorom kedvenc meséje volt. Talán ez is lehet oka annak, hogy szeretem az Animixet.

A másik, hogy fordított logikát igényel. Nagyon előre, nagyon jól kell gondolkodni ahhoz, hogy nyerhessünk. Most magam elé tegyem a lapot, vagy cseréljek egyet? Egyszerűnek hangzik, de nem az.

Felsős gyerekekkel szoktam játszatni, és van, amikor néhány menet után remekül rááll az agyuk, pedig sokszor a felnőttek is elbuknak a játékon, még tapasztalt gémerek is.

Ráadásul a játék igényli, hogy gondolkodj az ellenfeleid fejével, próbáld megjegyezni, miket szerzett, találd ki, mit gyűjthet, próbálj meg ellene is dolgozni. Szóval szerintem Hákúnámátátá!

 

Savanna Park

A Savannah Park elsőre egy régi darabnak tűnhet, pedig alig két éves. A játék azért érdekes, mert az elején magad elé terítesz minden információt, így már a legelején kitalálhatod a taktikákat, hogy mit hova kellene illeszteni, mégis folyamatosan újra kell tervezned, mert bár magadnak építesz, nem csak te döntesz arról, hogy melyik állatot (lapkát) akarod pakolni, hanem a játékosok sorra teszik ezt.

Mindezt ráadásul szimultán, így nem elég, hogy pörgős, de egy állandóan változó elgondolást igénylő játék. A játék nagy előnye, hogy több variánst is tartalmaz, és akár egészen pici gyerekekkel is el lehet kezdeni, mert hamar beletanulnak a csordák összeterelésébe és abba, hogy a víz elengedhetetlen számukra.

Ráadásként akár egyedül is játszható, de sajnos csak annyit érhetünk el, hogy megtudjuk, mennyire vagyunk jók (vagy éppen tegyünk egy sétát az állatkertben). 

 

Át a sivatagon

Az Át a sivatagon játékra már lehet mondani, hogy régi, hiszen eredetileg 1998-ban jelent meg, de idehaza 2005-ben adták ki a magyar verziót.

Tevéinket kell átkísérni a sivatagon keresztül és különféle módon pontokat szerezni: vízforrásért, oázisért, lezárt területekért.

Ami a játék legjobb része, hogy a pontjainkat titokban tartjuk és, ha csak nem rendelkezünk remek memóriával, csak a végén tudjuk meg, ki mennyit szerzett.

Az Át a sivatagon amúgy rengeteg gondolkodást igényel, mert egy komoly verseny folyik a területekért. A tevék lehelyezési szabályai miatt fontos, hogy előre számoljunk és figyeljük azt, hogy az ellenfeleink merre terveznek vándorolni a karavánjukkal.

Szerintem nagyon hangulatos és vicces a sok színes tevét pakolgatni.