A világ csodái - Kipróbáltuk!
Olvasási idő: csak ~5 perc

A világ csodái - Kipróbáltuk!

Csodás építészek – építészeti csodák! A világ csodái különleges, tetrisalapú, lapka- és épületlehelyezős családi stratégiai társasjáték. 

Gyerekkorom óta meghatározó játékok számomra a PC-s körökre osztott stratégiák, abból is a népeket fellendítő, menedzselő játékok. Talán nem olyan meglepő ezek után, hogy szeretem a 7 Csodát és még jobban a 7 Csoda Párbajt, de mostanában új kedvencem lett, ez pedig A világ csodái.

Nézzük csak, mi is, amiért az utóbbi időben számtalanszor kerül elő nálam:

Pofon egyszerű játékmenet

Egyszerű... Tényleg pofon egyszerű. Nincs túlbonyolítva, nem kell millió dologgal számolni, nem kell 5 miniszabályt ismerni. Lényegében 3,5 oldal a szabálya képekkel együtt, mégis sok lehetőség rejlik benne. Összesen 6 dolog közül választhatsz a körödben (7, ha a hitelt is idevesszük), szóval széles körű választási lehetőségek vannak benne, de csak egy dolgot csinálhatsz, tehát jól meg kell gondolnod, mit teszel.

Szemet gyönyörködtető látkép

Baromi jól tudnak kinézni a felépített városok, nagyon jó, hogy a csodák (bocsánat, műemlékek) kimagaslanak a térképről. Kifejezetten örülök, hogy 3D modellek vannak a játékban, nemcsak egyszerű lapos cuccokat pakolgatunk magunk elé.

Kockáztatni kell

A fordulónként elkölthető pénzed (lényegében az akcióid) száma korlátozott és csak egy csodát (tudom, itt műemlék) tudsz felépíteni. Jól meg kell fontolni, hogy mikor mit veszel, mikor építed fel a hőn áhított épületed, mikor veszel első-második helyet, melyik utat húzod fel, és melyik csodára mész rá. Ugyanis ezeket simán elvehetik előled az ellenfeleid. És itt jön a következő pont.

Figyelni kell a másik játékát!

Aki ismer, tudja, hogy én kifejezetten szeretem a konfrontatív játékokat, de legalábbis legyen interaktív egy társas, szólhassak bele a másik játékába és itt ez megvan.

Simán elvehetem azt az utat, vagy inkább épületet, vagy építhetem meg pár garast bukva előbb a csodát (műemléket, na!), amelyiket ő akarja ezzel nehezítve meg a dolgát. És ez az a játék, amelyben tényleg fontos az, hogy ki kezd, amelyben érdemes megküzdeni az elsőbbségért. Váó, imádom ezt a fajta interakciót benne. 

Na, szóval ezért szeretem A Világ Csodáit. Meg amúgy még számos más okból is… 

Megjelenés

A doboz amúgy átlag méret. Nekem ez a szürke szín pont olyan szürkévé is teszi. Ha nem lennék csodamániás lehet, fel sem figyelek rá, valami sokadrangú játéknak nézném elsőre. Szóval nem olyan figyelemfelkeltő. Legalábbis számomra.

A beltartalom ugyanolyan szürke. Bár tényleg tök jó, hogy 3D fa csodákat (műem…hagyjuk) kaptunk hozzájuk, nekem valahogy nem elég színesek. Mondjuk jobb, mintha fröccsöntött szürke műanyagok lennének, ez tény. Ami viszont félő, hogy vajon mennyire fog ez a kevés szín is lekopni róluk? 

A legnagyobb bajom azonban a tárolás és a setup. Nekem még nem jutott eszembe hasznos tárolási forma sem az épületlapkákra sem a faelemekre. Ha ömlesztve tárolom őket, akkor a setup nagyon sok idő, de legalább elpakolni gyors, ráadásul szerintem az alkatrészek is hamarabb fognak tönkremenni. Ha a játék után mindent egyesével kiválogatok, akkor meg az elpakolás nagyon sok idő. Mondjuk, lehet az a legtutibb, ha ráhagyom másra a ki- és elpakolást... :D

A Világ Csodái azon ritka játékok egyike, aminek a kártyáit nem védőztem be. Ez két okból fordulhatott elő. Egyrészt nem sok kártya van benne, másrészt max egyszer kell keverni játékonként, de akár sorban is lehet menni a feladatokon/csodákon, szóval keverni sem fontos. 

Szabályok

Eljutottam a szabályokig, de nem megyek bele részletesen, csak röviden ismertetem. A játék győzelmi pontokra megy és vagy 10 fordulóig tart, vagy addig, amíg valaki a játékos tábláján el nem jut a lila (az én színismeretem szerinte legalábbis) gyűrűt mutató népességig. Nyilván az nyer, aki a legtöbb pontot elérte.

Amúgy a pontokat elég jól lehet számolni játék közben is, nincsenek rejtett bónuszok, így végig tisztában lehetsz a sajátoddal meg a többiekével is. Ráadásul nem szállnak el a pontok, a pontozósáv is csak negyvenig megy, bár ezt már párszor sikerült túlszárnyalni. 

A forduló körökre van osztva, azokat felváltva végezzük el és a 6 megvehető térképelem közül egyet vásárolhatsz, amit azonnal le is kell raknod. Persze mindennek vannak feltételei, de ebbe most nem mennék bele. A forduló addig tart, amíg mindenki ki nem költekezett. Mivel fordulónként 7 pengőből gazdálkodhatunk, így ez maximum fejenként 7 kört jelenthet, de tekintettel arra, hogy nem minden egyenértékű, így lehet valaki malmozni fog majd a fordulójában, amíg a többiek be nem fejezik a sajátjukat, de nem kell megijedni, ez max 1-2 kör szokott lenni.

És ami a lényeg, és a játék sava-borsa, hogy a csodák (de most tényleg, miért műemlék lett a neve?) nem fix árasak, ez nem az élet játéka, hanem egy ilyen felhúzásáért az összes (fordulóban) megmaradt aranyad oda kell adni. Optimális esetben ez egyet jelent, ha nagyon meg akarod előzni a társaidat, akkor max ugye 7. De ebben hatalmas taktikai, kiszúrási lehetőség van, kockáztatni kell, fantasztikus stresszélményt szül, ez adja meg az igazi versenyhangulatát A Világ Csodáinak.

Röviden-tömören tényleg ennyi. Amúgy meg 3,5 oldal, ;)

Játékosszám

A játék 2 fővel nagyon figyelhető. Tudod, mit akar a másik, milyen feladatkártyákra vagy csodákra hajt, tudsz tervezni, elvenni, szoros versenyjáték az egész. Tele izgalommal és bosszankodással.

3-4-5 fővel viszont felejtsd el az „A tervet”, és inkább készülj a „B”, „C” és „D” tervekkel. Itt jön igazán elő az első és második hely fontossága. Az biztos, hogy nem olyan lesz a városod, mint amit az elején kitaláltál, nem fogsz tudni megszerezni mindent, folyamatosan újra kell gondolni a stratégiádat. De ilyen egy igazi verseny, nem? Sajnos ennyi főnél már fennáll az AP veszély, de nem tűnt annyira fel, hogy unatkoznék más köre alatt, hiszen folyamatosan tervezni kell, több lehetőséget is számba kell venni és tovább gondolni őket, mert a megvásárolható elemek száma véges és ráadásul mindig változik. 

Hogy kik fogják szeretni?

Nos, a végére szokás írni, hogy kinek is ajánlom a játékot. Elsősorban magamnak, aztán persze azoknak, akik nem szeretnek órákat eltölteni szabálytanulással, akik szeretik a pörgős stratégiai játékokat, akik szeretnek kockáztatni és nem sértődnek meg, ha nem úgy sül el a tervük, mint ahogy elképzelték. Épp ezért a sértődősöknek nem ajánlom. Itt folyton újra kell tervezni, szóval, ha te ragaszkodsz az eredeti elképzelésedhez, akkor engedd el A Világ Műemlékeit…Csodáit na!


Címkék

A világ csodái - Kipróbáltuk!